Tegelhandel

Een tegelhandel is vaak een grootschalige onderneming. Een tegelhandelaar is naar buiten toe natuurlijk de specialist op het gebied van tegels in al haar vormen, maten en materiaalsoorten. De klant komt terecht bij een tegelhandel wanneer deze van plan is om een nieuwe vloer aan te leggen in bijvoorbeeld de keuken, de woonkamer of zelfs in de tuin. In de tegelhandel zijn de meeste soorten tegels te vinden die allemaal te bezichtigen zijn, van elk type tegel ligt er een voorbeeld om te kijken hoe deze tegel tot zijn recht komt als een gehele vloer. Naast deze funtie, het verkopen van tegels en de klanten adviseren over de best te maken keuze, heeft de tegelhandel achter de schermen nog veel meer zaken te regelen waar een klant niet bij stilstaat.  

Groothandel

De gemiddelde tegelhandelaar heeft grofweg twee verschillende manieren om aan zijn voorraad van tegels te kunnen komen. Zij kunnen hun tegels bijvoorbeeld bij een groothandel bestellen, waar zij hun hele voorraad inkopen tegen een gereduceerde groothandelsprijs. Dit is makkelijk, want wanneer de voorraad niet afdoende is om een bepaalde klant te helpen, kan er direct worden bijbesteld bij de groothandel om de klant alsnog snel van dienst te kunnen zijn. Deze methode wordt door de meeste tegelhandels gebruikt.  

Zelfstandige productie

Ook kan een tegelhandelaar tegenwoordig zichzelf voorzien van de materialen waaruit tegels worden gemaakt. Zo komt het voor dat een tegelhandel in Nederland bijvoorbeeld, een fabriek voor tegelproductie heeft opgericht in Turkije. Dit heeft vele voordelen voor deze tegelhandelaar. De productie en vergaring van de materialen zijn ten opzichte van een groothandel relatief goedkoop. Daarnaast is het ideaal omdat de tegelhandelaar in kwestie zelf kan bepalen welke materialen (bijvoorbeeld een scala aan natuursteen of marmer) zij gaat gebruiken voor de productie van tegels. Ook de opslag van grote voorraden tegels van diverse soorten in een stuk goedkoper in Turkije dan bijvoorbeeld EU land. Wanneer er klanten zijn die om speciefieke tegels vragen, kunnen deze snel worden geleverd.  

Zelfstandige import tegels

De tegels die de tegehandel in bovenstaand voorbeeld vervaardigt en verkoopt, kunnen door de tegelhandelaar zelfstandig worden vervoerd naar het land waar ze moeten worden afgeleverd. Zij kunnen dit bijvoorbeeld doen door het gebruik van een eigen vrachtwagen of verstevigde bestelbus. Dit is ten opzichte van regulier vervoer uit andere landen door derden aanzienlijk goedkoper en ook sneller geregeld, de tegels gaan slechts naar één adres in plaats van meerdere tegehandelaren in het land. De handelaar kan zich hierdoor ook onderscheiden van andere handelaren, omdat zij zelf de materialen kunnen kiezen en door de goedkopere productie gunstigere prijzen aanbieden aan de klant.


Delen