Tuincentrum: ook als je geen tuin hebt

In het woord tuincentrum zit het woord tuin. Maar je hoeft geen tuin te hebben om naar zo’n centrum te gaan. Tuincentra hebben doorgaans een zeer breed aanbod. Daarover gaan we het in dit artikel hebben.

Wat zijn tuincentra?
We praten over centra vanwege hun omvang en aanbod. Het zijn verkooppunten van producten die niet alleen zijn bedoeld voor de tuin, maar ook voor gebruik binnenshuis. Je wilt als consument een ruime keuze hebben en tuincentra bieden dat. Doorgaans bestaan ze uit diverse delen. Er is een overdekt gedeelte, waar je allerlei producten kunt krijgen. Groeiende producten kan je vinden in een deel dat de vorm heeft van een kas of in de buitenlucht. Groeiende producten hebben namelijk zonlicht nodig. Ook dient er een mogelijkheid van begieting te zijn en andere vormen van verzorging.

Het aanbod van een tuincentrum
Het aanbod van tuincentra omvat onder meer groeiende producten, tuinaarde en potgrond, bemestings- en bestrijdingsmiddelen, gereedschappen, tuinmeubilair, tegels en andere vloerbedekkingen, opslagvoorzieningen, speeltuigen, zwembaden en jacuzzi's, producten voor de afscherming tegen de zon, barbecueproducten, verlichtingsproducten en versieringsproducten voor Kerst en Pasen. Ter aanvulling kunnen ook snacks, dranken en ijs worden geboden. Tuincentra proberen het ook voor gezinnen aantrekkelijk te maken om ze te bezoeken. We zullen in volgende paragrafen er een aantal soorten producten uitlichten.

Groeiende producten
Bij groeiende producten praten we in het bijzonder over kamerplanten. De vraag heeft naast de smaak van klanten met het gebruik te maken. Een belangrijke vraag is hoeveel (direct) zonlicht de planten gaan ontvangen. Voor de tuin praten we over bloembollen, planten, struiken, bomen en grondbedekkers. Voor de kerst bieden tuincentra uiteraard kerstbomen en –sterren aan.

Gereedschappen
Het aanbod van gereedschappen kan heel breed zijn en hangt doorgaans samen het verdere aanbod. Tuincentra kunnen hout bieden, waarmee bijvoorbeeld een tuinschuurtje of een hek kan worden gemaakt. Dan kunnen daarnaast zagen, hamers, waterpassen, boormachines, tangen en dergelijke worden aangeboden. Voor het planten heeft iemand een schop en/of schepje nodig. Voor de gazonverzorging hebben tuincentra onder meer grasmaaiers, kantenknippers, harken en gereedschap om het gazon te verticuteren.

Tuinmeubilair
Smaken kunnen nogal verschillen en ook de grootte van een tuin heeft invloed op de keuze voor tuinmeubilair. Is het van belang dat men meubilair buiten kan laten staan of is er een berging? Men kan onder andere kiezen voor plastic stoelen en plastic tafel met een opening in het centrum voor een parasol. Maar als men een natuurlijkere uitstraling wil hebben, dan liggen houten meubels voor de hand.


Delen