Tuintegels

De bestrating die je in je tuin hebt, bepaald voor een groot gedeelte het uiterlijk van je tuin. Je kunt nog zo'n mooie tuin met mooie bloemen en planten hebben, maar als je bestrating er schots en scheef bij ligt of de tuintegels zijn gebroken en beschadigd, dan ziet je tuin er niet uit. De keuze voor welke tuintegels je moet kiezen is dus heel belangrijk en ook het onderhoud ervan. Tuintegels zijn in verschillende soorten te onderscheiden. 

Keramische tegels   

Keramische tegels zijn veel gekozen tegels voor in de tuin. Dit heeft vooral te maken dat deze vorm van bestrating relatief goedkoop is en gemakkelijk te onderhouden. Keramische tegels zijn gebakken en bestaan uit een mengsel van zand, klei en diverse bindmiddelen. Het mengsel wordt in een mal gegoten, waarna het op zo'n 1.200° Celsius gebakken wordt. Aan het mengsel kan een pigment toegevoegd worden, waarbij de tegel een bepaalde kleur verkrijgt. Keramische tegels zijn vaak ook bedekt met een keramische toplaag. Deze toplaag is vuilafstotend, waardoor mos en alg minder goed hecht en de tegels gemakkelijk schoon te maken zijn. Wel is het zo dat deze tegels bij regen glad kunnen zijn. Door de tegel een behandeling te geven kan er een antisliplaag op aangebracht worden. Door het kleurenpalet van keramische tegels zijn ze erg populair vanuit een esthetisch oogpunt.   

Betontegels   

Keramische tegels zijn dan relatief goedkoop, de meest goedkope tegels zijn betontegels. Dit zijn tegels die we vooral kennen van trottoirs en ligt ook in vele tuinen. In tegenstelling tot keramische tegels zijn betontegels veel sterkte, omdat ze wel dubbel zo dik zijn. Betontegels lenen zich dan ook uitstekend om geplaatst te worden voor terrassen en opritten en kunnen tegen een stootje. De tegels bestaan uit beton en hebben daarom niet veel kleurschakelingen. Betreffende het uiterlijk kunnen dit saaie tegels zijn. Een betontegel heeft ook een open structuur, waardoor deze tegels gevoeliger zijn voor mos en alg. Als je een ruwe betontegel hebt, is deze ook nog eens moeilijk schoon te maken. Gladde betontegels zijn daarentegen weer onderhoudsvriendelijker. Zoek je vooral sterke tuintegels, dan moet je voor betontegels gaan.   

Natuursteentegels   

Natuursteen tegels zijn dure tegels. Dit is ook niet verwonderlijk, want een natuursteentegel is normaliter onbewerkt en wordt uit de natuur gehaald en in legbare maten gezaagd. Doordat natuursteentegels op natuurlijke wijze zijn gecreëerd is de tekening en structuur op geen enkele tegel hetzelfde. Je hebt met natuursteentegels daarom een unieke tegelvloer. Bekende natuursteentegels zijn marmer, graniet, blauwsteen en leisteen. Natuursteentegels kunnen wel bewerkt worden door ze te polijsten, zoeten of schuren. Zo kun je toch een beetje bepalen of je bijvoorbeeld een gladde of ruwe natuursteentegels wilt.

Kom eens langs bij Wassenberg Volkel en vind inspiratie voor je eigen tuin!


Delen