Bestrating: een onderhoudsvrij stukje tuin

Onze tuin is een verlengstuk van ons huis. Sommige mensen zijn al blij dat ze überhaupt een tuintje hebben waar een paar tuinstoelen in kunnen staan. Anderen hebben een tuin die meer weg heeft van een park. En daar zitten natuurlijk allerlei maten tuinen tussen. Sommige huizen hebben ook een voortuin, met een pad naar de voordeur.

Indeling

Als je een tuin nieuw gaat ontwerpen, zie je mogelijk al helemaal voor je hoe hij straks gaat worden. Je houdt uiteraard rekening met de zon: waar komt hij op en waar gaat hij onder? In een redelijk grote tuin kan je zelfs een terras maken voor de ochtendzon, en eentje voor de avondzon. Je hebt ook al bedacht waar je een bloemperk of border maakt, en waar je een aantal mooie potten met planten neerzet. Eigenlijk zou je ook wel een vijver willen, of in ieder geval een plekje waar water een rol speelt. Vergeet je niet iets? Waar loop je over van je huis naar het terras achterin? Of van het andere terras naar de schuur? Maar natuurlijk, daar had je toch ook al over nagedacht? Je wil een pad met bestrating, je weet alleen nog niet welke klinkers je wil. Of worden het toch die grote plavuizen? Hoe dan ook: een een pad met bestrating bepaalt ook voor een flink deel hoe je tuin er dadelijk uit gaat zien. Sterker nog: het bepaalt voor een flink deel de indeling van je tuin. Een tuinpaadje brengt een soort van scheiding aan, waardoor het makkelijk wordt om je tuin verder in te richten.

Mooi functioneel

Een tuinpad is functioneel. Het wijst letterlijk de weg naar de voordeur, naar de brievenbus, naar de garage, naar dat zonnige terras achter in je tuin. Maar een tuinpad kan ook een prachtig effect hebben op je zorgvuldig aangelegde voor- en achtertuin. Als je een garage hebt, kan de bestrating van je oprit een mooi geheel vormen met je kronkelende of juist recht toe recht aan pad. Kies daarom zorgvuldig de klinkers, tegels of plavuizen uit die passen bij de uitstraling van je huis. Je kan meegaan met de modernste trends. Je kan ook kiezen voor een klassiekere steen, die ook over tien jaar nog mooi oogt (en doet waarvoor hij gemaakt is). Een tuinpad kan ook uitnodigend werken voor bezoek dat je ontvangt: wees welkom, kom binnen, hier is het gezellig. Hoe groter de tuin, hoe meer mogelijkheden je hebt. Maar ook een klein tuinpad kan al een echt sieraad voor je tuin zijn. Hoveniersbedrijf de Colm kan je hierover adviseren.


Delen