Leibomen

Leibomen worden over het algemeen geplant als bescherming tegen de zon of tegen inkijk in de woning. Tegenwoordig worden ze echter ook vaak als decoratie geplant. Er zijn winterharde, groenblijvende, bladhoudende en bladverliezende soorten. Er is dus enorm veel keus. 

Leilinde en Plataan 

De meest populaire leibomen in Nederland zijn de Plataan en de Leilinde. Deze soorten zijn zeer geliefd vanwege hun snelle groei en de grote hoeveelheid zijtakken. Zowel de Plataan als de Leilinde vormen al snel een mooie, dichte begroeiing en bieden zo in korte tijd veel privacy. Daarnaast doen beide soorten het goed in ons klimaat en zijn ze bijzonder goed bestand tegen verschillende ziekten. Zowel de Plataan als de Leilinde vragen bovendien weinig onderhoud. Na het snoeien lopen de takken snel en mooi uit. Bovendien laten de takken zich makkelijk leiden. Je kunt de Plataan en de Leilinde het beste planten op een zonnige plek. 

Leifruit 

Het is ook heel goed mogelijk om fruitbomen te leiden. Populaire fruitbomen om te leiden zijn de appel, de kers, de peer en de pruim. Door meerdere bomen naast elkaar te zetten kan een mooie, dichte afscheiding worden gecreëerd die veel privacy biedt. Fruitbomen kunnen het beste geplant worden op een warme, zonnige plek. Door de takken horizontaal te leiden aan een houten raamwerk vangt de fruitboom veel licht en zal deze veel fruit produceren. 

Groenblijvend of bladhoudend 

Groenblijvende leibomen blijven in de winter groen, maar kunnen niet tegen strenge vorst. Bij een gevoelstemperatuur onder de -25 graden kan een wintergroene leiboom problemen van de kou gaan ondervinden. Bovendien zijn groenblijvende leibomen qua verzorging behoorlijk veeleisend. Zo moeten deze groenblijvende bomen minimaal 2 keer per jaar worden gesnoeid. Wanneer er minder vaak wordt gesnoeid zullen er al snel lelijke, kale plekken ontstaan. Bladhoudende leibomen verkleuren wel in de winter, maar ze behouden hun blad. De boom is in de winter misschien iets minder mooi, maar blijft bescherming bieden tegen inkijk. De bladhoudende soorten zijn bovendien goed bestand tegen vorst en vergen aanzienlijk minder onderhoud dan de groenblijvende soorten. Daarnaast zijn de bladhoudende soorten in aanschaf vaak goedkoper. 

Aanplanten 

Alle leibomen hebben een stevige structuur nodig waarlangs de hoofdtakken kunnen worden geleid. Deze bestaat over het algemeen uit grenenhouten palen die stevig in de grond worden verankerd. Deze palen worden vervolgens met elkaar verbonden met behulp van stevig draad of bamboestokken. Het is ook mogelijk om bomen te kopen die zijn voorgeleid. Met name de eerste jaren na het planten is het belangrijk om de bomen goed te onderhouden. Nieuwe twijgen moeten netjes worden aangebonden en overbodige takken moeten worden weggesnoeid. Plantencentrum vd Beuken geeft u persoonlijk advies!


Delen